Jyri Seppälä kirjoitti sunnuntain Hesarissa (18.6.2006) mielipidepalstalla siitä, kuinka kulutuksen kasvu uhkaa mitätöidä tuotannon ympäristöteot. Kotitalouksien kulutuksen kasvu tuntuu välillä kärsivän vauhtisokeudesta. Ennen tavaroita hankittiin tarpeeseen, nykyään hankinnoilla toteutetaan elämäntapaa. Hankintoja tehdään, koska naapurilla, kaverilla tai TV-mainoksen perheelläkin sellainen on. Perheillä on useita autoja, kodinkoneita löytyy lähes kaikkiin mahdollisiin askareisiin kuten esimerkiksi parsankuorimiseen ja lapsille on ostettava viimeisimmän trendin mukaista krääsää, joka useimmiten unohtuu parin päivän päästä nurkkiin lojumaan. Uuden perheenjäsenemme 9 viikkoa vanhan Una-koiran myötä minulle on valjennut minkälainen bisnes pyörii lemmikkieläintarvikkeissa. Koirille on tarjolla kaikkea maan ja taivaan väliltä: alkaen vaaleanpunaisista Adidas verkkareista!
Olen itse kesälomaa viettäessäni pohtinut edelleen ”enemmän aikaa, vähemmän roinaa”- teemaa. Onnistuneeseen lomapäivääni kuuluu yksinkertaisesti vain oleilua puutarhassa poikien ja koiran kanssa, kasvimaan hoitoa ja hyvä kirja iltalukemiseksi. Muuta ei tarvita: aikaa olla ja ajatella, hyvää seuraa ja mahdollisimman vähän roinaa.
Nurmijärven Vihreät käynnistivät kesäkuun alussa maailman ympäristöpäivänä ilmastokampanjan Nurmijärvellä. Kampanja käynnistyi samaan aikaan kaikissa Euroopan maissa. Suomessa ilmastomuutoksen viestintäohjelmaa toteuttavat kauppa- ja teollisuusministeriö, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä opetushallitus (www.ilmastonmuutos.info). Jaoimme tietoa kauppojen edustoilla ilmastomuutoksen hillitsemisen keinoista. Monet jäivät juttelemaan ja arvioimaan omia kulutustottumuksiaan. Minullakin on ollut lomapäivänäni aikaa pohtia omaa kulutuskäyttätymistäni. Vaikka ilmastomuutoskampanjan TEE MUUTOS-postikortista pystyinkin rastimaan lähes kaikki ympäristöteot, parantamisen varaa löytyy.
Eräs asia, jota en ole aiemmin sisäistänyt, on kuinka paljon kotitalouskoneiden stand by -toiminnat voivat viedä sähköä. Jopa 85 % sähkölaitteen käyttämästä energiasta voi kulua laitteen ollessa valmiustilassa. Kännykän laturi kuluttaa pistorasiaan kytkettynä sähköä ilman puhelintakin. Tietokoneen pitäminen valmiustilassa koko vuoden voi maksaa yhtä paljon kuin energiatehokkaan kodin koko sähkönkulutus. Näissä voin vielä parantaa, sillä kukapa ei haluaisi säästää rahaa!!
19.6.06
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti