Kävin maanantaina katsomassa dokumenttielokuvan "Epämiellyttävä totuus". Elokuva kertoo Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren ristiretkestä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tiivistettynä elokuva on Power point esitys, joka kyllä käännyttää epäuskoisimmankin tajuamaan, että huoli ilmaston lämpenemisestä on aiheellinen. Vaikka kyseessä on paljon lukuja ja tietoa sisältävä esitys, se ei ollut hetkeäkään tylsistyttävä. Al Gorella on sana hallussa. Väistämättä herää ajatus siitä, millainen Amerikka olisi nyt, jos Al Gore olisi valittu presidentiksi.
Viime valtuuston kokouksessa hyväksyttiin vihreiden tekemä aloite siitä, että Nurmijärven kunta liittyisi kuntien ilmastokampanjaan. Kunnat ovat Suomessa kestävän ilmastopolitiikan toteuttamisessa avainasemassa. Energian kulutusta voidaan ohjata kestävällä yhdyskuntarakenteella. Kuntien kiinteistöt kuluttavat paljon energiaa. Kunnat tekevät merkittäviä julkisia hankintoja, jotka kuluttavat energiaa. Kunnat myös vastaavat valtaosin paikallisliikenteestä ja voivat vaikuttaa paikallisiin energiaratkaisuihin. Lisäksi monet suomalaiset kunnat vaikuttavat ilmastopäästöihin myös esimerkiksi jätehuollossa, työnantajina, sijoitusten kautta, koulutuksella ja kuntalaisille suunnatulla tiedotuksella.
Ilmastokampanjassa mukana olevat kunnat kartoittavat ensin syntyvät kasvihuonekaasupäästöt ja laativat ennusteen päästökehityksestä. Sitten kunnan tulee asettaa päästötavoite ja laatia suunnitelma sen saavuttamiseksi.
11.10.06
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Epämiellyttävän totuuden merkkejä on myös muiden puolueiden vaaliteeseissä. Erä vihreille! Asiaan on puututtava, viis puoluetaustasta. Lumiukot on säästettävä myös lastemme lapsille.
Mäntsälässä seurataan tiiviisti Nurmijärven esimerkkiä Kuntaliiton ilmastokampanjan suhteen. Onhan se ehdoton valtti, että sellainen on laadittuna. Koskee kaikkia KUUMA-kuntia!
Hienoa Mäntsälä! Liittymällä kuntaliiton ilmastokampanjaan voidaan saavuttaa myös niitä kovasti kaivattuja säästöjä kuntatalouteen.
Olen seurannut mielenkinnolla Leena Vilkan aloittamaa keskustelua Hesarin yleisönosastolla (HS 16.10.) siitä, kuinka mitkäkin ympäristöasiat ovat milloinkin muotia. Vilkka toteaa, että ilmastomuutokseen liittyvät aiheet eivät enää vuonna 2010 ole muodissa.
Itse olen samoilla linjoilla ympäristöministeriön ylijohtajan Pekka Jalkasen kanssa, joka tänään vastasi Vilkan kirjoitukseen (HS 22.10.). Valitettavasti ilmastomuutos etenee ja siitä joudutaan kirjoittamaan vielä kauan mediassa. Muistakaa siis käydä tekemässä henkilökohtainen lupauksenne sivuilla http://www.ilmastonmuutos.info/
Epämiellyttävä totuus:
Tulevia Suomen eduskuntavaaleja on vaikea ottaa tosissaan, sillä vuosikymmeniä niissä on ollut kysymys vain siitä, että äänestetään yhdelle puolueelle uudet hallituskumppanit. Kannattaako sellaisen vuoksi vaivautua äänestämään? Yhä useampi äänestäjä on katsonut, että ei kannata vaivautua.
Äänestysaktiivisuus laskee vaali vaalilta juuri tuosta syystä.
Maailmassa on ainoastaan muutama valtio, missä yksi puolue on ollut pitempään hallitusvallassa kuin Suomessa. Nämä valtiot ovat aakkosjärjestyksessä: Kiina, Kuuba, Myanmar, Pohjois-Korea ja Vietnam.
Euroopan ennätys Suomella jo on. Suomi tavoitelee näköjään kyseenalaista ME:tä tällä alalla. Kuka suomalainen kehtaa kertoa jollekin ulkomaalaisille minkälainen puolidemokratia Suomessa on. Kansa on erittäin hyvin koulutettua, mutta ei ole näkevinään mitään outoa siinä, että sama puolue on hallitusvallassa koko ajan vaaleista toiseen. Viimeisin yhtäjaksoinen rupeama on jo kestänyt yli 30 vuotta. Sitäkin ennen pienin poikkeuksin koko ajan vuodesta ja vaaleista toiseen.
Suomalainen äänioikeutettu, joka on aloittanut äänestysuransa yli 30 vuotta sitten on jo ehtinyt lähes 60-vuotiaaksi näkemättä yhtään ainoata länsimaalaistyyppistä hallitusvaihdosta koko aikana! Maailma on muuttunut siinä ajassa täysin, mutta suomalainen poliittinen järjestelmä ei.
Silti suomalaiset ovat neuvomassa muita valtioita. Borat vitsailee Kazakstanista, vaikka Kazakstanissa ole päästy läheskään samaan kuin Suomessa. Kazakstaniin ei itse asiassa ole edes kovin pitkä matka Suomesta.... Kazakstan taitaa olla lähempänä kuin Espanja, jossa sentään vaaleilla voi vaihtua koko hallitus toisin kuin Suomessa.
Moi Jami!
Näinhän se asia on. Mutta kun ratkaisuksi ei löydy muuta kuin se, että riittävän moni äänestäjä äänestää muutosta tilanteesen. Eikö nyt olisi jo aika?
Koko ajan tulee uusia nuoria äänestäjiä, jotka toivottavasti haluavat muutosta ja vanhemmatkin äänestäjät voivat muuttaa näkemyksiään.
Toinen vaihtoehto olisi tietysti valistunut diktaattori, mutta siihen liittyisi kyllä liikaa epäkohtia...
Toivottavasti jaksat vielä uskoa demokratiaan ja käyt äänestämässä!!
Lähetä kommentti