Viime viikko vierähti Itävallassa työmatkalla. Minulla oli mahdollisuus tutustua Itävallan maatalouden ympäristönsuojeluun ja erityisesti luomutuotantoon. Itävallassa 10 % kaikista viljelijöistä on luomuviljelijöitä ja 13,5 % maatalousmaasta luomussa. Näillä luvuilla mitattuna Itävalta on luomutuotannon ykkönen Euroopassa. Miksi luomu on menestynyt niin hyvin Itävallassa - siihen kysymykseen haimme vastausta.
Itävallan ensimmäinen luomutila perustettiin jo vuonna 1927 Rudolf Steinerin toimesta. Nykyäänkin itävaltalaiset viljelijät ovat hyvin halukkaita sitoutumaan luomuun, vaikka se tarkoittaa enemmän työtä, isompia riskejä ja matalampia satoja. Itävallassa maksetaan viljelijöille luomutukea maatalouden ympäristötuesta sekä luomua tuetaan myös investointituilla ja erilaisilla markkinointikampanjoilla. Kauppaketjut lähtivät heti vuonna 1995 Itävallan liittyessä EU:hun mukaan luomun markkinointiin. Luomu ei koskaan ole ollut Itävallassa erikoistuote vaan sitä on markinoitu mahdollisimman laajalti. Kuluttajat Itävallassa ovat erittäin ympäristötietoisia ja kuluttajaliike on vahva.
Myös meillä on mahdollisuus saada suomalaisille luomutuotteille tukeva asema kotimaisilla vähittäis- ja ammattikeittiömarkkinoilla sekä viennissä. Luomutuotteiden kulutus ja tuotanto ovat taas lähteneet nousuun. Finfoodin teettämän kuluttajapaneelin mukaan kotitalouksien luomuostot kasvoivat 10 % vuodesta 2006 vuoteen 2007.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti