29.11.08

Kaikkia ongelmia ei voi ratkaista - ne täytyy ehkäistä!

Tällä viikolla oli talousarviovaltuusto. Suunnitellut määrärahat ylitettiin jälleen. Ja useimmissa tapauksissa perustellusti. Esitettyä tuntikehyksen leikkausta ei hyväksytty ja koulupsykologin virka lisättiin. Tämä on juuri sitä paljon puhuttua ennaltaehkäisyä!

Talousarviovaltuustossa valtuustoryhmät pitävät ryhmäpuheenvuorot suurimmasta pienimpään. Usein loppupään puheenvuorot alkavat jo tuntua tutuilta; niin samoja asioita puolueet haluavat nostaa esiin. Me päätimme lukea talousarviokirjan myös ilmastonmuutos silmälasien läpi. Esille nousikin monia positiivisia asioita. Vihreiden puheen voi lukea Sivulta www.nurmijarvenvihreat.fi

Lumet sulivat taas ja pimeys hallitsee. Syksy on ollut varsin työteliäs ja rankkakin. Joululomaan on vielä matkaa ja loppuvuodeksi kasaantuvat useat työt. Kiireisenä pitävät myös viime viikolla käynnistyneet luottamuspaikkaneuvottelut. Toivon niille oikeudenmukaista lopputulosta.

Tämän pimeän päivän piristys oli parin tunnin lenkki koiran kanssa Isosuolla. Valitsin jälleen uuden suunnan ja pitkän ryteikössä harhailun jälkeen löysimme upean suoaukean. Hieno retki, vaikka olimmekin molemmat yltä päältä ravassa. Suosittelen!

29.10.08

Kiitos!!

Lämpimät kiitokset kaikille äänestäjille! On hienoa, että niin monet tuntevat vihreät asiat tärkeiksi. Vaikka Vihreiden neljäs paikka jäikin vain muutaman äänen päähän, olen iloinen siitä, että uudet ehdokkamme ja erityisesti nuoret, saivat hyvin ääniä.

Kiitos! Pidetään yhteyttä!

Tarja

17.10.08

Sähköistä asiointia

Minua on lähestynyt kaksi äänestäjää sähköpostitse kysellen kantaani subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Vaikka aihe onkin enemmän eduskuntavaalikysymys ja vaikka olenkin jo aiemmin kirjoittanut blogissani aiheesta, kerron tässä vielä oman kantani.

Monille pahennusta herättävät ne vanhemmat, jotka ovat kotona työttöminä, äitiys- tai vanhempainlomalla ja silti vievät lapsiaan päivähoitoon. Tähän on usein erilaisia syitä. Vanhemmat lapset kaipaavat ikäisiä kavereitaan, maahanmuuttajille kielen oppiminen on erittäin tärkeää, perheillä voi olla päihde- tai muita sosiaalisia ongelmia, jolloin turvallinen hoitopaikka on lapselle todella tärkeää. Työttömänkin on käytettävä aikaa työn hakuun. Jotkut vievät lapsensa päivähoitoon, koska eivät halua menettää päivähoitopaikkaa tietyssä päiväkodissa vauvaloman aikana.

Mielestäni tarve päivähoidon ja muiden vaihtoehtoisten varhaiskasvatuksen muotojen arvioimiseen tulee säilyttää perheillä, koska kyse on aina tapauskohtaisesta tilanteesta. Jos subjektiivisen päivähoidon oikeutta ei olisi, kuinka lainsäädäntöön kirjoitettaisiin minkälaisten perheiden lapset olisivat oikeutettuja päivähoitopaikkaan?

Perheet joutuisivat hyvin eriarvoiseen asemaan, jos kriteerit kirjattaisiin lainsäädäntöön. Aina on kuitenkin kysymys hyvin erilaisista elämäntilanteista. Näitä erilaisia tilanteita aiheuttavat nykyään entistä enemmän epätyypilliset työsuhteet, työttömyys, lapsiperheiden köyhyyden kasvu ja muuttoliikkeen myötä heikentyneet turvaverkot.

Lapset tarvitsevat turvallista kotia, yhdessäoloa perheen kanssa ja mielekästä toimintaa toisten lasten kanssa. Kunnan tehtävä on mielestäni tukea tätä tarjoamalla mahdollisuuksia päivähoitoon tai muihin vastaaviin palveluihin. Mielestäni perheillä on oltava mahdollisuus valita omaan tilanteeseensa paras mahdollinen vaihtoehto.

Mukavaa, että kysymyksiä tulee sähköpostitse, varsinkin nyt kun en oikein pääse turuille ja toreille tapaamaan äänestäjiä. Kysymykset ovat käsitelleet mm. kevyen liikenteen väyliä, energiansäästölamppuja, lasten oikeutta opiskella omaa äidinkieltä, jätteiden kierrätystä, rakennussuojelua.

Valmistelen parhaillaan valtuustoaloitetta Led-valojen kokeilemisesta Nurmijärvellä ja selvityksessä on myös jätteiden kierrätysmahdollisuuksien parantaminen.

16.10.08

Tekoja - ei puheita!

Käväisin eilen päivällä eduskuntatalon edessä siskoni luona omaishoitajien mielenosoituksessa. Kansanedustajia oli kohtuullisesti paikalla ja parhaimman puheen piti Tarja Tallqvist, joka totesi, että on kyllä hävettävää, että ne, jotka säästävät yhteiskunnan rahoja, joutuvat anelemaan kohtuullista toimeentuloa. Jos omaishoitaja maksaa kunnalle n. 10 euroa/pv, maksaa laitoshoito 100 euroa. Omaishoidon tuki tulisi siirtää Kelan maksettavaksi, jotta kunnat saataisiin tasa-arvoiseen asemaan. Nyt joissakin kunnissa, kun rahat loppuvat kesken, loppuu tuki juuri siihen. Kaiken lisäksi omaishoidon tuki on veronalaista tuloa. Omaishoitajille kuuluu kolme vapaapäivää kuukaudessa, mutta harva pystyy niitä pitämään. Osa kansanedustajista oli selvästikin pitämässä kunnallisvaalipuheita. He saivat yleisöstä äänekkäimmät "Tekoja - ei puheita!" huudot.

Meillä erääksi suurimmista kunnallisvaalikysymyksistä näyttää nousevan uimahallin rakentaminen Klaukkalaan. Mielipidettä siitä on kyselty meiltä ehdokkailta vaalikoneissa ja paikallislehtien toimituksista. Itse olen sitä mieltä, että Nurmijärven kokoiseen kuntaan mahtuu hyvin kaksi uimahallia. Klaukkalan uimahallille olisi noin 200 000-250 000 vuosittaista kävijää. Kävijöitä tulisi oman kunnan rajojen ulkopuoleltakin esimerkiksi Pohjois-Espoosta. Uimahalli tarjoaa palveluja kaiken ikäisille kuntalaisille kohtuuhinnalla. Uinti on helppo laji vasta-alkajille, mutta haastetta riittää vaikka eliniäksi. Uiminen ja vesiliikunta on erittäin hyvää liikuntaa, sairauksia ennaltaehkäisevää toimintaa ja sopii myös moneen kuntoutukseen. Joskus on oltava rohkeutta tehdä isojakin investointipäätöksiä, sillä ne voivat maksaa itsensä monilla eri tavoin takaisin.

Vaalityötä

Tarkoitukseni oli näissä vaaleissa luukuttaa omia esitteitä postilaatikkoihin ja jakaa niitä ihmisille toreilla ja turuilla. Mutta ensin sairastuivat innokkaat apulaiseni (kaksi kouluikäistä poikaani!)angiinaan ja nyt sitten minä.

Täällä olen kotona 39 asteen kuumeessa, kurkku on kuin raastinrauta. Joudun jättämään väliin eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemisen yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastuksesta ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuulemisen valtiontalouden tarkastusviraston kertomuksen maatalouden ravinnepäästöjen vähentämisestä. Mielenkiintoinen raportti muuten!

Onneksi jotkut äänestäjät ovat lähestyneet sähköpostilla kysyäkseen mielipiteitäni erilaisista asioista. Niihin pystyy kuumeisenakin vastaamaan..

14.10.08

Julkinen vaalirahoitus

Mielestäni ehdokkaiden vaalirahoituksen on oltava avoimempaa. Ehdokkaiden tulisi julkaista vaalirahoituksensa jo ennen vaaleja, jotta äänestäjät tietävät millä rahoilla ehdokas on kampanjoinut. Samoin on välttämätöntä, että puolueet selvittävät kansalaisille, mistä vaalikampanjoihin saatu raha on peräisin. Vihreiden mielestä kaikkien puolueiden tulojen ja menojen on oltava kansalaisille avoimia. Kansalaisten on saatava tietää, mitkä tahot rahoittavat puolueiden toimintaa ja mihin puoluetuet käytetään. Vaatimuksen vahvikkeeksi Vihreät esittää tietoja omasta rahoituksestaan ja omistuksistaan. Samalla Vihreät haastaa muut puolueet julkaisemaan osaltaan vastaavat tiedot.

Tämän vuoksi julkaisen tässä oman vaalibudjettini. Käytän kahteen mainokseen Nurmijärven Uutisissa yhteensä 200 euroa ja maksan esitteeni kopioista 96 euroa. Tämän 300 euroa maksan omista rahoistani. Sen lisäksi olen mukana Nurmijärven Vihreiden ja Uudenmaan Vihreiden maksamissa yhteisissä vaalimainoksissa Nurmijärven Uutisissa. Lisäsksi Vihreiden Naisten jäsenenä olen mukana Naisten yhteisessä mainoksessa Hesarissa. Tällä kertaa vaalibudjettini on kolminkertainen verrattuna viime kuntavaaleihin, jolloin käytin noin sata euroa omaa rahaa mainoksiin! =)

13.10.08

Priorisointia

Viikonloppuna oli tarkoitus jakaa vaalimainoksia, mutta pojan angiina ja lähes kahdeksankymppisen äitini sairastelu muuttivat suunnitelmat. Ehdokkaankin on pantava asiat tärkeysjärjestykseen.

Palautetta terveyskeskukseen lähti siitä, ettei meitä huolittu sunnuntaina edes kirkonkylälle käymään, koska terveyskeskuksessa ei ole käytössä pikatestiä, jolla angiinan voi todeta. Odotimme siis kuuliaisesti maanantai aamuun, jossa saimme tuttua ja turvallista ja erittäin ystävällistä palvelua Klaukkalasta.

Asiota tärkeysjärjestykseen on laittanut myös siskoni, joka jäi syksyllä pois töistä ja ryhtyi omaishoitajana hoitamaan puolisoaan. Työ on varsin sitovaa ja välillä aika raskasta. Siksi toivon, että jos sinä lukijani tunnet tämän asian tärkeäksi, käy allekirjoittamassa adressi

http://www.adressit.com/omaishoitoperheet

12.10.08

Luomuterveisiä Itävallasta!



Viime viikko vierähti Itävallassa työmatkalla. Minulla oli mahdollisuus tutustua Itävallan maatalouden ympäristönsuojeluun ja erityisesti luomutuotantoon. Itävallassa 10 % kaikista viljelijöistä on luomuviljelijöitä ja 13,5 % maatalousmaasta luomussa. Näillä luvuilla mitattuna Itävalta on luomutuotannon ykkönen Euroopassa. Miksi luomu on menestynyt niin hyvin Itävallassa - siihen kysymykseen haimme vastausta.
Itävallan ensimmäinen luomutila perustettiin jo vuonna 1927 Rudolf Steinerin toimesta. Nykyäänkin itävaltalaiset viljelijät ovat hyvin halukkaita sitoutumaan luomuun, vaikka se tarkoittaa enemmän työtä, isompia riskejä ja matalampia satoja. Itävallassa maksetaan viljelijöille luomutukea maatalouden ympäristötuesta sekä luomua tuetaan myös investointituilla ja erilaisilla markkinointikampanjoilla. Kauppaketjut lähtivät heti vuonna 1995 Itävallan liittyessä EU:hun mukaan luomun markkinointiin. Luomu ei koskaan ole ollut Itävallassa erikoistuote vaan sitä on markinoitu mahdollisimman laajalti. Kuluttajat Itävallassa ovat erittäin ympäristötietoisia ja kuluttajaliike on vahva.


Myös meillä on mahdollisuus saada suomalaisille luomutuotteille tukeva asema kotimaisilla vähittäis- ja ammattikeittiömarkkinoilla sekä viennissä. Luomutuotteiden kulutus ja tuotanto ovat taas lähteneet nousuun. Finfoodin teettämän kuluttajapaneelin mukaan kotitalouksien luomuostot kasvoivat 10 % vuodesta 2006 vuoteen 2007.


28.9.08

Nurmijärven liikenteestä tulee kolminkertaisesti Helsingin päästöt

Nurmijärven liikenteessä tuotetaan yhtä asukasta kohti lähes kolminkertainen määrä kasvihuonekaasuja Helsinkiin verrattuna kertoi tämän päivän Hesari. En ole yllättänyt - kun aamuisin katselen bussipysäkillä sitä loputonta henkilöautojen virtaa ja teen matkani bussissa, jossa joudun silloin tällöin seisomaan Hesaan asti. Meillä ei ole riittävästi bussilinjoja pääkaupunkiseudun suuntaan, saati sitten kunnan sisällä. Kun viimeksi menin Klaukkalasta kirkonkylälle bussilla keskellä päivää, kesti matka kotiovelta kunnantalolle yhteensä puolitoista tuntia. Bussi kiersi Rajamäen kautta. Autolla matka olisi kestänyt 15 minuuttia.

Kunnan joukkoliikennejärjestelmä kaipaa remonttia. Sampo-kyytiä tulisi uudistaa. Ja ratakin tänne tarvitaan. Tietysti tämä ei ole ilmaista. Mutta ilmastomuutoksen hillitsimiseksi se on välttämätöntä. Puhumattakaan kuntalaisten oikeuksista saada palveluja. Kun kaikilla ei Nurmijärvellä - yllätys, yllätys- olekaan kahta autoa tai edes ajokorttia.

Siksi Nurmijärven Vihreät kiittävät niitä kuntalaisia, jotka tekevät ilmastoteon ja käyttävät joukkoliikennettä. Kiitoksia jaetaan:

maanantaina 29.9. klo 6.30-8.00 Klaukkalan linja-autoasemalla
tiistaina 30.9. klo 6.30-8.00 Kirkonkylän linja-autoasemalla
keskiviikkona 1.10. klo 6.30-8.00 Rajamäen linja-autoasemalla.

21.9.08

Pelkoa ja inhoa

Peltoa ja inhoa Nurmijärvellä - oli NYT-liitteen toimittaja otsikoinut juttunsa, jossa helsinkiläisiä nuoria tuotiin tutusumaan Nurmijärven kuntaan. Tarina rinnastettiin Hunter S. Thompsonin romaaniin Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa, jossa kirjailija lähtee samoalaisen ystävänsä kanssa huumehöyryiselle matkalle Las Vegasiin. Tunnelma kirjassa on varsin vainoharhainen ja ahdistava. Hesalaisten nuorten matka Nurmijärvelle jää jälkeen esikuvastaan
ahdistavuudessaan, vaikkakin tunnelma ja näkymät olivatkin aika ankeita. Nuoret eivät innostuneet Matti Vanhasen talosta eivätkä uusien teollisuushallien rakentamisesta.

En oikein tiennyt olisiko jutulle pitänyt nauraa vai itkeä. Ensin nauroin vedet silmissä ja sitten minua alkoi itkettää. Pelkoa minussa herätti kunnanjohtajan kommentti siitä, että junarata toisi Nurmijärvelle huumeet ja rikollisuuden.

Valitettavasti huumeet ovat kyllä jo saapuneet lintukotoommekin. Ne tulivat tänne ihan tietä pitkin. Huumeneuloja on korjattu talteen päiväkotien pihoilta, puistoista ja vaikkapa Vaskomäeltä. Toivottavasti tämä realismi on kaikille selvää. Ehkäpä energiaa kannattaisikin laittaa junaradan vastustamisen sijaan siihen, että miettisimme miten nuortemme elämä täällä Nurmijärvellä olisi mielekästä niin, ettei heidän tarvitsisi lähteä huumekokeiluihin. Ja miten huumeita käyttäviä nuoria voitaisiin auttaa.

Junarataa ei pääministerimme mukaan voi perustella ilmastomuutoksen ehkäisyllä. Jotkut pelkäävät sen tuovan mukanaan huumeita ja rikollisuutta. Mistä tämä junaratavastaisuus johtuu???

14.9.08

Klaukkalan torilla

Klaukkalan uusitulla torilla otettiin Yritysten Yössä varaslähtö. Vaikka toria ei ole vielä virallisesti avattu, se sai toimia tapahtuman keskipisteenä. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin tori saadaan pysymään torina, eikä siitä tule autojen pysäköintialuetta. Toivottavasti torille saadaan paljon erilaista toimintaa: perinteistä torimyyntiä, toritansseja, kirpputoreja!

13.4.08

Itämeren aika

Hesari aloitti tänään kirjoitussarjan Itämerestä. Sarja huipentuu yleisötilaisuuteen ja erilliseen teemanumeroon toukokuussa. Suosittelen kaikille. Maataloudestakin tullaan keskustelemaan.

Olen viime viikoina osallistunut kahteen Itämeren tilaa käsitelleeseen paneeliin. Mytvas - maatalouden ympäristotuen seurantatutkimuksen tulosten julkistamistilaisuudessa ja Itämeri Argumenta seminaarissa. Hieman hämmentävää on se, että lähes kaikki toimijat viljelijöistä byrokraatteihin ovat suurin piirtein yhtä mieltä ongelmasta ja sen mahdollisista ratkaisukeinoista. Mutta miksi ongelmanratkaisussa edetään niin hitaasti tai ei ollenkaan? Näissä tilaisuuksissa ei juuri poliitikkoja näy - ehkä korkeintaan valmiiksi kirjoitettuja avauspuheita pitämässä. Siksi on tärkeää, että me tavalliset kansaliset tiedämme, missä mennään. Voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme ja voimme vaikuttaa poliittisiin päättäjiin.