Osallistuin viikolla valtakunnallisille luomupäiville. Mikkeliin kokoontuivat 260 kaupan, ammattikeittiön, jalostuksen, alkutuotannon sekä neuvonta- ja tutkimustyön osaajaa.
Luomualan eri toimijat viljelijöistä teollisuuteen, kauppaan, vientiyrityksiin ja ammattikeittiöihin ovat laatimassa yhteistä strategiaa, jonka tarkoitus on yhteistyön avulla poistaa markkinaketjun pullonkaulat ja nostaa luomumarkkinat kansainväliselle tasolle. Suomi on EU-maiden kärkijoukossa kun katsotaan viljelypinta-alaa. Mutta ketju pettää pahemman kerran, kun kaikista elintarvikeostoista luomun osuus on alle prosentin ja jopa puolet luomutuotannosta myydään tavanomaisena.
Uudessa luomustrategiassaon tavoitteeksi astettu, että luomuostojen osuus on 6 % vuoteen 2015 mennessä. Tavoite on kova, mutta mahdollinen. Suomessa luomu ei ole päässyt erottautumaan ja kirkastamaan profiiliaan, koska liian monella taholla sitä pidetään uhkana tavanomaisen kotimaisen tuotannon maineelle.
Ammattikeittiöissä luomun mahdollisuudet on tunnistettu. Portaat Luomuun -ohjelma on osoittanut neuvonnan ja toimijoiden välisen yhteistyön merkityksen. Lisäksi luomun tukena on uusi hankintalaki, joka edellyttää julkisilta ammattikeittiöiltä hankintojen vertailua myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Tällä hetkellä suomalainen luomuvalikoima kasvaa tuontituotteilla. Toisaalta suomalaisia erikoistuotteita menisi maailmalle huomattavasti enemmän kuin on kyetty tuottamaan.
Itse osallistuin luomututkimusta käsittelevän session paneeliin ympäristöministeriön edustajana. Suurimmat näkemyserot panelistien kesken syntyivät siitä, tarvitseeko luomututukimus omaa korvamerkittyä rahaa. Mielestäni maa- ja metsätalousministeriön juuri päättynyt luomututkimusohjelma ansaitsisi jatkoa. Siinä on päästy hyvään alkuun eri alan tutkijoiden verkostoitumisessa ja keskeisten tutkimuskysymysten ratkaisemisessa.>br>
Kotimatkalla kävin mielenkiintoisen keskustelun komission työtavoista ja -kulttuurista Timothy Hallin kanssa, joka on EU komission tutkimusosastolta. 14 tunnin työpäivät ovat komission yksikön päällikön arkea!
Keskustelu luomu- ja lähiruoan mahdollisuuksista jatkuu ystävänpäivänä Klaukkalassa 14.2.07, kun pidämme aiheesta Heidi Hautalan kanssa yhteisen keskustelutilaisuuden Isoniitun koululla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti