Perjantai-iltana Norjassa rahtialus ajoi karille ja katkesi. Onnettomuus tapahtui Herdlan lintujensuojelualueella, jolla tavataan jopa 220 lintulajia. Aluksessa ei ollut rahtia, mutta polttoaineenaan sillä oli noin 580 tonnia raskasta polttoöljyä ja 70 tonnia dieseliä. Aluksen keula hinattiin eilen maihin, mutta mereen ehti vuotamaan noin 300 tonnia öljyä.
Öljyntorjunta on ollut vaikeaa myrskyn takia. Mereen on laskettu öljypuomia, jotka eivät kuitenkaan pystyneet pitämään paikoillaan korkean aallokon heittelemää öljylauttaa. Osa öljystä on jo ajautunut rannoille. Huonon sään vuoksi merellä olevan öljyn liikkumista on mahdoton ennustaa. Öljyisten lintujen pyydystäminen mereltä on ollut toistaiseksi mahdotonta.
Kuulun itse WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin ja olen osallistunut ryhmänjohtajakoulutuksiin, joissa olemme harjoitelleet öljyn keräämistä Nesteen Porvoon jalostamolla olevista altaista. Työ on todella hidasta ja fyysisesti raskasta. Myös Norjan WWF on perustanut vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot Suomen mallin mukaan. Vapaaehtoiset ovat valmiina rantojen puhdistustöihin heti kun työt voidaan aloittaa.
Öljy- ja kemikaalikuljetukset lisääntyvät Suomenlahdella jatkuvasti ja voimme vain kuvitella mitä vastaava onnettomuus aiheuttaisi muutenkin herkällä Suomenlahden alueella. Suomen on edelleen parannettava valmiuksia öljy- ja kemikaalionnettomuuksien torjuntaan. Meidän öljyntorjuntajoukkojen suurin toiveemme on, että emme koskaan joutuisi käyttämään oppimiamme taitoja tositilanteessa.
1 kommentti:
Laitan tässä tilannetiedotusta öljyntorjunnan etenemisestä. Tiedot on saatu Norjan WWF:n sivuilta.
Rantojen puhdistamisen on arvioitu kestävän kolme kuukautta. Öljyn kerääminen rannoilta on aloitettu tänään. Viranomaiset pyysivät 20 vapaaehtoista työskentelemään rannoille kerrallaan. WWF on toimittanut paikalle kontillisen öljyntorjujien varusteita.
Eilisten valvontalentojen aikana alueella havaittiin 100–200 öljyistä lintua.Öljyiset linnut aiotaan pyydystää sekä pestä ja hoitaa niiden selviämismahdollisuuksien mukaan. Valtio on myöntänyt lintujen hoitoon noin 30 000 euroa.
Onnettomuuden yhteydessä on paljastunut, että Norjan viranomaisten kalustovalmius öljyntorjuntaan on luultua heikompi.Öljyntorjuntakalusto, kuten öljypuomit, ovat vanhentuneita, mikä on hankaloittanut torjuntatoimia.
Lähetä kommentti